Δίαιτα και Νηστεία

"Νηστίσιμες" Διατροφικές συμβουλές

nistisimes_diatrofikes_sumvoulesΗ νηστεία της Σαρακοστής επικεντρώνεται στην αποφυγή όχι μόνο ζωικών τροφίμων άλλα και ελαιόλαδου. Αν και η αποχή από το ελαιόλαδο μπορεί να αντισταθμιστεί με τη χρήση ταχινιού και την κατανάλωση ξηρών καρπών και ελιών, είναι σημαντικό οι διατροφικές μας επιλογές να χαρακτηρίζονται από ποικιλία. Η ποικιλία στη νηστίσιμη διατροφή ελαχιστοποιεί την πιθανότητα να υπάρξει σημαντική έλλειψη κάποιου θρεπτικού συστατικού.

Διαβάστε περισσότερα: "Νηστίσιμες" Διατροφικές συμβουλές

Περι Νηστείας..

aboutfastingΞεκίνησε η νηστεία των Χριστουγέννων και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα χωρίο της Φιλοκαλίας γραμμένο από τον Άγιο Κασσιανό τον Ρωμαίο, το οποίο παραμένει επίκαιρο και ταυτόχρονα επιστημονικά ορθό. Γράφει, λοιπόν, ο Άγιος Κασσιανός: « Πρώτα θα κάνω λόγο για την εγκράτεια στα φαγητά, η οποία είναι αντίθετη της γαστριμαργίας, και για τον τρόπο των νηστειών και την ποσότητα των φαγητών.
Και αυτά, όχι από τον εαυτό μου, αλλά καθώς παραλάβαμε από τους Αγίους Πατέρες. Εκείνοι, λοιπόν, δεν έχουν παραδώσει ένα κανόνα νηστείας, ούτε έναν τρόπο της διατροφής, ούτε το ίδιο μέτρο, γιατί δεν έχουν όλοι την ίδια δύναμη, είτε λόγω ηλικίας, είτε ασθένειας, είτε καλύτερης συνήθειας του σώματος. Έχουν όμως παραδώσει σε όλους ένα σκοπό, να αποφεύγουμε την αφθονία και να αποστρεφόμαστε το χορτασμό της κοιλιάς».
 

Διαβάστε περισσότερα: Περι Νηστείας..

Και τώρα... στη δίαιτα

apple2Ένα πλούσιο γιορτινό γεύμα μπορεί να μας αποδώσει πολλές θερμίδες. Γι’ αυτό και η περίοδος των Χριστουγέννων αποτελεί ίσως την πιο δύσκολη, από άποψη διατροφής, χρονική περίοδο του έτους. Στη χώρα μας, ο μέσος ενήλικας προσλαμβάνει συνήθως 2-3 κιλά κατά την διάρκεια των δύο αυτών εβδομάδων. Πάντως, είτε τα κιλά που θέλετε να χάσετε είναι 2 ή περισσότερα, ο Ιανουάριος είναι ο καλύτερος μήνας για να ξεκινήσετε δίαιτα. Χρειάζεται όμως προσοχή στην επιλογή της δίαιτας που θα ακολουθήσουμε.

Διαβάστε περισσότερα: Και τώρα... στη δίαιτα

Σουσάμι

taxinopita

Η νηστεία, όπως αυτή ορίζεται από τους Αγίους Πατέρες μας, συνδέεται άμεσα με την ελληνική παραδοσιακή διατροφή και συμβάλλει στη διατήρηση και προαγωγή της υγείας. Πολλά από τα ελληνικά παραδοσιακά τρόφιμα, ανάμεσα σε αυτά και το σουσάμι και τα προϊόντα του (ταχίνι, χαλβάς, παστέλι, κουλούρι και ταχινόπιτα) είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη νηστεία. Γιατί όμως το σουσάμι και τα προϊόντα του αποτελούν ιδανική τροφή κατά την περίοδο της νηστείας;

Διαβάστε περισσότερα: Σουσάμι

Κάντε μας Like