Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται...

Και στα παιδιά…η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται!!!

Η νέα σχολική χρονιά αποτελέι πλέον πραγματικότητα και αυτό που απασχολεί πολλούς γονείς είναι ότι τα παιδιά τους φεύγουν για το σχολείο χωρίς να έχουν διάθεση να καταναλώσουν το πρωινό τους.

To πρωινό αποτελεί το πρώτο και σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, το οποίο έρχεται να αναπληρώσει τις ανάγκες του οργανισμού σε υγρά, ενέργεια και θρεπτικά συστατικά μετά από 8-10 ώρες βραδινής νηστείας. Δυστυχώς, τα παιδιά τείνουν να μην καταναλώνουν πρωινό, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να ξεκινήσουν την ημέρα τους. Σύμφωνα με μια πρόσφατη ανασκόπηση 47 μελετών, ένα ποσοστό της τάξεως του 10-30% των παιδιών και των εφήβων στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη δεν καταναλώνουν πρωινό.

Τα παιδιά και οι έφηβοι που καταναλώνουν πρωινό σε σταθερή βάση, έχουν μικρότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι και έχουν καλύτερη κατάσταση θρέψης συγκριτικά με τα παιδιά και τους έφηβους που δεν λαμβάνουν πρωινό. Συγκεκριμένα, τα παιδιά και οι έφηβοι που καταναλώνουν πρωινό έχουν υψηλότερη πρόσληψη υδατανθράκων, πρωτεϊνών και βιταμινών. Ακόμη, η κατανάλωση πρωινού σχετίζεται με την κατανάλωση συχνών γευμάτων μέσα στην ημέρα και με καλύτερο έλεγχο της πείνας.

Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η ικανότητα μάθησης και η απόδοση των παιδιών και των εφήβων που δεν καταναλώνουν πρωινό είναι μικρότερη από ότι αυτών που καταναλώνουν. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης, λόγω της κατανάλωσης πρωινού, βελτιώνει την ικανότητα μνήμης και το χρόνο αντίδρασης σε διάφορες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τα παραπάνω λοιπόν, η εξασφάλιση ενός ισορροπημένου πρωινού είναι ένας τρόπος για να βοηθηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν στο έπακρο τις σωματικές και νοητικές δυνατότητές τους.

Χρήσιμες συμβουλές:

- Καλό είναι το πρωινό να καταναλώνεται στο σπίτι και όχι στο δρόμο ή στο διάλειμμα μεταξύ των μαθημάτων του σχολείου.

- Ένα πλήρες πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα από τρεις τουλάχιστον ομάδες τροφίμων (Γαλακτοκομικά – Δημητριακά – Φρούτα), προκειμένου να εφοδιάζει τον οργανισμό με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για το ξεκίνημα της ημέρας.

- Εύκολες και γευστικές συνταγές για ένα καλό πρωινό και στοχεύουν στο να επηρεάσουν θετικά τις μαθησιακές ικανότητες και την ανάπτυξη των παιδιών σας θα βρείτε στο βιβλίο «Διατροφή και Γεύση για μικρά και μεγάλα παιδιά» της Ευγενίας Καραγιαννίδου και της Μαρίας Στικούδη από τις εκδόσεις Ζήτη.

Ευγενία Καραγιαννίδου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
ΝΟΜΙΜΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Ενημερωτικό Δελτίο

Copyright 2017 - Ευγενία Καραγιαννίδου