Διατροφή και Υγεία

Οστεοπόρωση και Διατροφή

images-220 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης. Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από σταδιακή μείωση της οστικής πυκνότητας και ποιότητας, με αποτέλεσμα τα οστά να γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά. Γεγονός που έχει ως συνέπεια να μειώνεται η ανθεκτικότητα και η ελαστικότητα των οστών και να αυξάνει ο κίνδυνος καταγμάτων. Είναι γνωστή και ως «σιωπηρή νόσος», γιατί εξελίσσεται χωρίς συμπτώματα ή πόνους έως ότου προκύψει κάποιο κάταγμα, που εντοπίζεται συνήθως στο ισχίο, στην σπονδυλική στήλη, ή στον καρπό. Αν και η οστεοπόρωση είναι νόσος όλων των οστών, περίπου 40% των οστεοπορωτικών καταγμάτων αφορούν τη σπονδυλική στήλη, 20% το ισχίο, 20% τον καρπό και 20% τα διάφορα άλλα οστά.

Διαβάστε περισσότερα: Οστεοπόρωση και Διατροφή

Κοιμηθείτε γλυκά για...καλύτερη ρύθμιση του μεταβολισμού σας

1Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου (21 Μαρτίου) το άρθρο αυτού του μήνα είναι αφιερωμένο στη επίδραση του ύπνου στην υγεία μας και στον μεταβολισμό μας. Ο ύπνος είναι μια φυσιολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μια προσωρινή μείωση της αντίληψης και περιορισμένη αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα φαίνεται να υπολειτουργεί σε ότι αφορά τη μυϊκή δραστηριότητα, το μεταβολισμό και την ανταπόκριση σε ερεθίσματα. Ο ύπνος αποτελεί μια σημαντική αναζωογονητική διαδικασία που υποστηρίζει πολλές σωματικές και διανοητικές λειτουργίες, όπως η αναδόμηση των ιστών, η ανάπτυξη, η εμπέδωση της μνήμης και η μάθηση. Παρόλο που η ανάγκη για ύπνο διαφέρει από άτομο σε άτομο, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει ότι 7 - 8 ώρες ύπνος ημερησίως είναι απαραίτητος για τους περισσότερους από εμάς. Τα μωρά, οι έγκυες, οι θηλάζουσες και οι ηλικιωμένοι ενδέχεται να χρειάζονται περισσότερο ύπνο από το μέσο όρο.

Διαβάστε περισσότερα: Κοιμηθείτε γλυκά για...καλύτερη ρύθμιση του μεταβολισμού σας

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

diatrofi16 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. Συνήθως στο άκουσμα της λέξης «διατροφή» το μυαλό όλων πάει στην απώλεια βάρους ή σωματικού λίπους. Δεν είναι όμως μόνο η απώλεια βάρους ή σωματικού λίπους, οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, οι λόγοι για να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ περισσότεροι και τα οφέλη πολύ σημαντικά.

1. Για καλή υγεία

Μια ισορροπημένη διατροφή η οποία περιλαμβάνει φυσικά, μη επεξεργασμένα τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων (γάλακτος, κρέατος, λαχανικών, φρούτων, ψωμιού και δημητριακών), ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα προστατεύοντας τον οργανισμό μας από ανεπιθύμητες λοιμώξεις ή διαταραχές.

Διαβάστε περισσότερα: Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Πόσο ασφαλή είναι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε;

asfaleiatrofimonΟ αριθμός των τροφίμων που κυκλοφορούν και διαφημίζονται αυξάνει συνεχώς. Οι καταναλωτές βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με πληθώρα τροφίμων, στην ετικέτα των οποίων αναγράφονται διάφορα συστατικά καθώς και ποίκιλες δράσεις και οφέλη για τη διατροφή και την υγεία. Η νέα αυτή πραγματικότητα έχει οδηγήσει τους καταναλωτές σε σύγχυση σχετικά με τις διατροφικές τους επιλογές και την ασφάλεια των τροφίμων. Για τους λόγους αυτούς κρίθηκε αναγκαίο από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα (ΕΚ) να θεσπιστούν κοινοτικοί κανόνες και οδηγίες σχετικά με την ασφάλεια και τη χρήση ισχυρισμών διατροφής και υγείας στα τρόφιμα. Έτσι δημιουργήθηκε ο Κανονισμός 1881/2006 "σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων" και ο Κανονισμός 1924/2006 "σχετικά με τους ισχυρισμούς διατροφής και υγείας που διατυπώνονται στα τρόφιμα".

Διαβάστε περισσότερα: Πόσο ασφαλή είναι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε;

Μεταβολικό Σύνδρομο

metabΤο μεταβολικό σύνδρομο είναι πολύ κοινό στο Δυτικό κόσμο (ένας στους έξι Ευρωπαίους) και χαρακτηρίζεται ως «σιωπηλό», καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από αυτό δεν το γνωρίζουν μέχρι να γίνουν διαβητικοί. Είναι σημαντικό, λοιπόν, για να το αναγνωρίσουμε, να το κατανοήσουμε καλύτερα.

Ως μεταβολικό σύνδρομο (σύνδρομο Χ ή σύνδρομο αντίστασης στην ινσουλίνη) ορίζεται η συνύπαρξη μιας ομάδας διαταραχών όπως η σπλαχνική παχυσαρκία (περιφέρεια μέσης: άνδρες> 102 cm, γυναίκες> 88 cm), η αντίσταση στην ινσουλίνη, η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι διαταραχές των λιπιδίων του αίματος και η αυξημένη προδιάθεση σχηματισμού θρόμβων. Όσοι πάσχουν από τρεις ή περισσότερες από τις παραπάνω διαταραχές ταυτόχρονα έχουν μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στο διαβήτη.

Διαβάστε περισσότερα: Μεταβολικό Σύνδρομο

Διατροφή και Καρκίνος

lung-tumor_1051_600x4501Ο καρκίνος είναι η δεύτερη συχνότερα εμφανιζόμενη ασθένεια μετά την καρδιά. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου της Αμερικής, το 90% των καρκίνων οφείλεται με περιβαλλοντολογικούς παράγοντες (π.χ. νέφος, ραδιενέργεια, φυτοφάρμακα) και παράγοντες τρόπου ζωής (π.χ. κάπνισμα, διατροφή, ηλιοθεραπεία), ενώ μόλις 10 % σε γενετικούς. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες πολλές εργαστηριακές μελέτες σε ζώα όσο και σε ανθρώπους, έδειξαν ότι υπάρχει σημαντικός συσχετισμός ανάμεσα στον καρκίνο και στη διατροφή. Διάφορα συστατικά των τροφών βρέθηκαν ότι είναι υπεύθυνα τόσο για την καρκινογένεση όσο και για την ταχύτερη ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου ενώ κάποια άλλα βρέθηκε ότι έχουν σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες.

Διαβάστε περισσότερα: Διατροφή και Καρκίνος

Κάντε μας Like