Και τώρα... στη δίαιτα

Ένα πλούσιο γιορτινό γεύμα μπορεί να μας αποδώσει πολλές θερμίδες. Γι’ αυτό και η περίοδος των Χριστουγέννων αποτελεί ίσως την πιο δύσκολη, από άποψη διατροφής, χρονική περίοδο του έτους. Στη χώρα μας, ο μέσος ενήλικας προσλαμβάνει συνήθως 2-3 κιλά κατά την διάρκεια των δύο αυτών εβδομάδων. Πάντως, είτε τα κιλά που θέλετε να χάσετε είναι 2 ή περισσότερα, ο Ιανουάριος είναι ο καλύτερος μήνας για να ξεκινήσετε δίαιτα. Χρειάζεται όμως προσοχή στην επιλογή της δίαιτας που θα ακολουθήσουμε.

Αν θέλετε να αντισταθμίσετε τις «ατασθαλίες» των εορτών ακολουθώντας κάποια «πολλά υποσχόμενη» δίαιτα αποτοξίνωσης ή μονοφαγίας, θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψη ότι αυτές οι δίαιτες θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο το μεταβολισμό μας αλλά και την υγεία μας. Αν ακολουθήσετε μια δίαιτα αποτοξίνωσης, χημική ή ιδιαίτερα χαμηλή σε θερμίδες, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να χάσετε υγρά και μυϊκή μάζα. Το πιο πιθανό είναι ότι θα μειώσετε το μεταβολισμό σας και θα επανακτήσετε σύντομα το χαμένο σας βάρος υπό τη μορφή λίπους. Υπάρχει επίσης μεγάλη πιθανότητα να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας αφού όπως διαπιστώθηκε από έρευνες οι δίαιτες αυτές οδηγούν σε έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών του οργανισμού καθώς και σε διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος. Ιδιαίτερα οι πρωτεϊνικές δίαιτες (πχ. δίαιτα Άτκινς) που είναι αρκετά δημοφιλής επιβαρύνουν σημαντικά τα νεφρά και οδηγούν σε αύξηση της ουρίας και της κακής χοληστερίνης.

Δυστυχώς, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν μαγικοί και ανώδυνοι τρόποι απώλειας βάρους. Αν δεν αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες με βάση τις αρχές της υγιεινής – μεσογειακής διατροφής, δεν θα καταφέρετε ποτέ να χάσετε βάρος και κυρίως να το διατηρήσετε. Το ιδανικό είναι να συμβουλευτείτε κάποιον πτυχιούχο διαιτολόγο – διατροφολόγο, ο οποίος θα σας μυήσει στις αρχές της υγιεινής – μεσογειακής διατροφής και θα συντάξει το ατομικό σας διαιτολόγιο.
Σύμφωνα με τις αρχές της υγιεινής – μεσογειακής διατροφής, το διαιτολόγιο σας θα πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων (γάλακτος, κρέατος, λαχανικών, φρούτων, ψωμιού και δημητριακών) και να στηρίζεται στη μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων κοντά στο επίπεδο του βασικού μεταβολισμού και όχι κάτω από τις 1000 θερμίδες.
Θα πρέπει επίσης να διευκρινιστεί πως η παχυσαρκία αφορά την υπερβολική συσσώρευση λίπους, γι’ αυτό και κάθε φορά που κάνουμε μια δίαιτα θα πρέπει να αποσκοπούμε στην απώλεια λίπους και όχι μόνο βάρους. Τέλος, θα πρέπει να τονισθεί ο ρόλος της καθημερινής δραστηριότητας και της άσκησης στην απόκτηση και τη διατήρηση ενός ιδανικού σωματότυπου.

Ευγενία Καραγιαννίδου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
ΝΟΜΙΜΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Ενημερωτικό Δελτίο

Copyright 2017 - Ευγενία Καραγιαννίδου