Σουσάμι

Η νηστεία, όπως αυτή ορίζεται από τους Αγίους Πατέρες μας, συνδέεται άμεσα με την ελληνική παραδοσιακή διατροφή και συμβάλλει στη διατήρηση και προαγωγή της υγείας. Πολλά από τα ελληνικά παραδοσιακά τρόφιμα, ανάμεσα σε αυτά και το σουσάμι και τα προϊόντα του (ταχίνι, χαλβάς, παστέλι, κουλούρι και ταχινόπιτα) είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη νηστεία. Γιατί όμως το σουσάμι και τα προϊόντα του αποτελούν ιδανική τροφή κατά την περίοδο της νηστείας;

Λίπη
Το σουσάμι είναι πλούσιο σε φυτικά λίπη-έλαια ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη. Ο σπόρος του σουσαμιού περιέχει κατά 50% πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (κυρίως λινελαϊκό και ελαϊκό) ενώ περιέχει μικρές ποσότητες μονοακόρεστων και κορεσμένων λιπαρών οξέων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το λινελαϊκό οξύ θεωρείται απαραίτητο λιπαρό οξύ, το οποίο ο ανθρώπινος οργανισμός δε μπορεί να συνθέσει και πρέπει να το προσλαμβάνει από τα τρόφιμα οπωσδήποτε.

Πρωτεΐνες
Ο σπόρος του σουσαμιού αποτελείται κατά 20% από θειούχα αμινοξέα (μεθεϊονίνη, τρυπτοφάνη, λευκίνη, αργινίνη) υψηλής βιολογικής αξίας. Γι’ αυτό και όταν συνδυαστεί με τρόφιμα πλούσια σε λυσίνη, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, αυξάνει τη βιολογική αξία της συνολικής πρωτεΐνης καθώς και τη βιοδιαθεσιμότητα της (ικανότητα άμεσης απορρόφησης από τον ανθρώπινο οργανισμό).

Υδατάνθρακες
Το σουσάμι περιέχει κατά 18-20% υδατάνθρακες, κυρίως υπό τη μορφή διαιτητικών ινών (κυτταρίνη), και ελάχιστα απλά σάκχαρα όπως η γλυκόζη και η φρουκτόζη.

Βιταμίνες
Το σουσάμι περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών όπως Ε, βιταμίνη Β1, Β2 και νιασίνη (ή Β5). Η λιποδιαλυτή βιταμίνη Ε είναι γνωστή για την ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση, καθώς προστατεύει από καρκίνους, αρτηριοσκλήρυνση, έχει ανασταλτική επίδραση στη γήρανση, αυξάνει τη μακροζωία και βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι οι φαινολικές λιγνάνες του σουσαμιού ενισχύουν την αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης Ε. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2 και νιασίνη) ενισχύουν τις λειτουργίες του νευρικού συστήματος, βελτιώνουν της νοητικές λειτουργίες και την ικανότητα μνήμης.

Μέταλλα και Ιχνοστοιχεία
Το σουσάμι είναι πλούσιο σε ασβέστιο και σίδηρο, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικό τρόφιμο για την περίοδο της νηστείας. Το σουσάμι περιέχει επίσης, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Τέλος το σουσάμι περιέχει φαινολικές λιγνάνες (σεσαμίνη και σεσαμολίνη), χημικές ενώσεις μικρού μοριακού βάρους που είναι γνωστές για τις σημαντικές τους αντιοξειδωτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες. Η σεσαμίνη συγκεκριμένα, είναι η μόνη ουσία που έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει τόσο την απορρόφηση της χοληστερόλης από τις τροφές όσο και τη σύνθεση της από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, λοιπόν, το σουσάμι και τα προϊόντα του είναι τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας, γι’ αυτό και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να «ανοίξετε» τη Σαρακοστή με λίγο «σουσάμι», ταχίνι και χαλβά… Καλή Σαρακοστή!!!

Ευγενία Καραγιαννίδου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
ΝΟΜΙΜΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Ενημερωτικό Δελτίο

Copyright 2017 - Ευγενία Καραγιαννίδου